среда, 9. јун 2010.

Zamak popa Minića -Majdevo-



Zamak popa Minića
-Majdevo-


Pri izlasku iz Majdeva, prema Ćelijskom jezeru, na blagoj uzvišici, 200 metara od druma Kruševac – Brus, u seoskom zelenilu, dominira zdanje neobične arhitekture koje asocira na srednjovekovni zamak. To je dom popa Mihajla Minića i njegove braće i datira s’ kraja XIX, početkom XX veka! Svojim stilom i upadljivom lokacijom ovo zdanje deluje impozantno! Velika zadruga Minića sa preko 25 članova porodice, koristila je za smeštaj tri kuće u moravskom stilu, a nova je bila namenjena popu Miniću i porodičnim gostima, a naročito Minićevim prijateljima i saradnicima. Inace Mihaljo Minić je u to vreme bio veleposednik, pop i predsednik Radikalne stranke u Kruševcu.

U ovu, najotmeniju kuću van Kruševca, narodni poslanik pop Minić je primao najuglednije goste tadašnjeg političkog života Srbije. Među njima su bili potpredsednik Radikalne stranke Petar Mrkonjić, Kralj Petar I Karađorđević, regent Aleksandar Karađorđević, kao i radikalski prvaci, istomišljenici popa Minića.

Na žalost, ovu lepu, luksuznu zgradu, zapalila je nehotice grupa srpskih vojnika u povlačenju 1915. godine, šenlučeći po podrumu punom alkohola. Požar je ostavio samo zidove.

Zajedno sa svojom braćom, pop Mihajlo Minić učestvuje u bitci na Solunskom frontu, i tamo je započeo sa proizvodnjom povrća, tačnije kupusa, za potrebe srpske vojske na položajima. Posle rata, 1918. godine, po povratku popa Minića i braće sa Solunskog fronta, kuća je odmah obnovljena. Na vrhu obnovljene kuće, na fasadi, skulpturalnon je predstavljena glavica kupusa koja jasno svedoči o vezi kuće i porodice Minić sa proizvodnjom povrća (kupusa) u Solunu.

Meštani sela Majdevo i dan danas prepričavaju mit koji postoji u vezi popa Minića i njegove kuće. Tačnije, pre nekoliko godina, u dvorištu kuće popa Minića pronađena je vreća sa zlatnicima i kosturskom glavom. Zlatnici su bili deo porodičnog blaga zarađenog proizvodnjom povrća u Solunu, a kosturska glava predstavlja kletvu, po starom narodnom verovanju, za svakog ko pokuša da prisvoji zlatnike za sebe.

Postoji film po imenu ’’Svadba u Majdevu’’ snimnjen u periodu od 15. do 28. avgusta, 1911. godine, koji je snimljen od strane Luja de Berija prilikom venčanja Dragutina Todorovića i Branke Minić – kćerke popa Mihajla Minića i prikazuje srpske običaje i veselje tog vremena. Film je pronađen u Bečkom filmskom arhivu.

Danas je ovo atraktivno zdanje bez žitelja. Mnogobrojni potomci (ima ih preko 100) daleko su od rodne kuće svojih predaka i tek poneko, s vremena na vreme, poseti svoj zavičaj, obično u toku leta.

Među kulturnim radnicima Kruševca, javila se ideja da se ova atraktivna zgrada, gde je i fizički, pa i intelektualno, stasao najbolji literalni slikar kruševačkog podneblja, dr Dušan Radić, preuredi i aktivira kulturnim programima i naučnmi skupovima o srpskom selu nekada i danas.
Nadamo se da će se to i ostvariti.

1 коментар:

  1. Venčanje je bilo izmedju Dipl ing Dimitrija Todorića i Branislave Minić.

    Molim da ispravite tu grešku.

    Hvala.

    Ilija Todorić

    ОдговориИзбриши